Науката разгада биологията на туморите и откри метод за спиране на безконтролния им растеж Комбинация от две

...
Науката разгада биологията на туморите и откри метод за спиране на безконтролния им растеж Комбинация от две
Коментари Харесай

Комбинирана терапия удължава с до 5 г. живота при агресивен рак на гърдата

Науката разгада биологията на туморите и откри метод за прекъсване на безконтролния им растеж 

Комбинация от две таргетни медикаменти против напреднал нападателен рак на гърдата усилва шанса на повече дами в краен етап на болестта. Резултати от клинични изпитвания демонстрират, че преживеяемостта се удължава приблизително с към 5 години, което е триумф при рак с разсейки.

Това изясни онкологът доктор Спартак Вълев от столичната болница “Надежда ” на полемика за новите благоприятни условия за лекуване.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при дамите. Обикновено младите българки, а и лекарите не мислят за тази диагноза при пациентки под 30 година Но през годините случаите се усилват и за лекуване постъпват все по-млади дами. Особено при наследствено влечение, когато в рода има заболели от рак на гърдата. Според част от учените

повишен риск

съществува и в случай че

дамата има татко,

брат, дядо с рак

на простатата

– новообразувание, което също е хормонално подвластно.

Ракът на гърдата не е един тип израстък, има много разновидности.

За най-агресивен се счита HER2-позитивният подвид. Установява се при 20-25% от всички дами с рак на млечната жлеза. При него на повърхността си раковата клетка създава огромни количества характерен протеин, който подтиква растежа и се назовава HER2 (human epidermal growth factor receptor 2 – рецептор за човешкия епидермален растежен фактор 2).

Но

HER2-позитивният

рак към този момент не е това

чудовище,

което беше преди

10-ина години

Нови изследвания обърнаха концепцията за отпор и бяха основани лечения с комбинирано деяние, изясни доктор Вълев. Пътят, несъмнено, е сложен и напълно не е еднакъв и равен. Във времето, в което ракът на гърдата е бил схващан като присъда, са се ползвали един-два лечебни метода, без да се вземат поради биологичните особености на тумора, и не е било ясно за какво при едни пациенти те имат приемлив резултат, а при други – нулев.

Медицината прави огромните крачки в лекуването едвам след откриването на характерните рецептори, които трансформират туморите в нападателни.

Ген, обвързван с растежа и наименуван HER2, дава на клетките инструкции да образуват по повърхността си към 20 000 рецептора, които от своя страна пускат “програма ” за повишаване и разделяне на клетките. Но

при някои HER2

рецепторите доближават

свръхчисленост –

рекордни 2 милиона,

и това кара

дефектните кафези

да се умножават

безотговорно

– тогава туморите нарастват извънредно бързо.

Освен това има и друга неподходяща наклонност – след отстраняването на новообразуванията по-често се появяват рецидиви и метастази.

За да се борят с HER2, учените първоначалносъздават версии на антитела от мишки, които да се свържат с рецепторите на клетките на рака на гърдата и по този начин да пресечен подаването на сигналите за напредък. С други думи, да попречат на безкронтролното увеличение на раковите кафези.

За да не бъдат вярно разпознавани тези миши антитела като непознати и в отговор организмът на индивида да ги отхвърли, учените съумяват да ги дегизират. Целта е антителата да не бъдат квалифицирани като непознати. Задачата по маскирането се делегира на така наречен хуманизирано антитяло.

Впоследствие

антитялото

се трансформира в

мишенно лекарство

Някъде на този стадий науката открива, че HER2 напълно не е единственият рецептор на повърхността на клетката, който провокира напредък и разделяне, а има още 3.

Със задълбочаване на знанията в тази област се оказва, че рецепторите образуват двойки при предаване на посланието за напредък и затова някак си би трябвало да се попречи на това съчетание. Като резултат от напъните на онколозите се появява нов прицелен (таргетен) медикамент за лекуване на рак на гърдата. Но търсенията на нови подходи не стопират, тъй като след всяко решение ракът дава отговор с ново предизвикателство. В случая идващото затруднение, което би трябвало да се прескочи, е да се понижи увреждането на здравите кафези в процеса на химиотерапията.

Идеята е таргетното лекарство да се “занесе ” единствено до раковите кафези и единствено да се вкара там, изясни доктор Вълев.

Основното предизвикателство е химиотерапевтикът да се свърже с таргетното лекарство, което е биотехнологичен артикул от групата на моноклоналните антитела, тъй че връзката да не се “скъса ” прекомерно рано.

Целта е

да се попречи на

токсичното лекарство

за химиотерапия

да се освободи

отвън раковата клетка

Резултат на това търсене е появяването на следващото, трето потомство лекарство за лекуване на този тип нападателен рак на гърдата.

“Лекуваните с новите лечения дами с HER2 позитивен израстък като цяло

даже имат по-добра

преживяемост в

дълготраен проект,

в сравнение с тези с HER2

негативен рак

– увери доктор Вълев. – Това е забележителна смяна в грижите за пациентките, която стана допустима, откакто науката разгада биологията на туморите и откри способ за спиране на безконтролния напредък. ”

Автор: Любомира Николаева, www.24chasa.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР